Novel : Puranakila (Sayembara Fiksyen Sains & Teknologi)

RM24.40

Out of stock

Category: Tag:

Description

Author :
ISBN :

Erna Bestari seorang aktivis pencinta alam, bertugas sebagai pengurus pengeluaran syarikat memproses kelengkapan elektrik di sebuah industri berteknologi tinggi. Sebelum itu, di Puranakila telah berlaku tragedi ngeri di sebuah kilang yang yang mengorbankan bapa Erna Bestari. Untuk melupakan tragedi itu, Erna Bestari dan ibunya meninggalkan tempat itu serta menugaskan keluarga bapa Haris Hakim menguruskannya. Erna Bestari dan Haris Hakim, iaitu anak angkat ibunya, melanjutkan pengajian dalam bidang pertanian dan teknologi pemprosesan polimer. Setelah bekerja dan menimba pengalaman, mereka membangunkan semula Puranakila.

Pengalaman sewaktu kebakaran tapak pelupusan sampah di Puranakila mengakibatkan Erna Bestari dihinggapi radang paru-paru, dan ini menguatkan keazamannya menyelesaikan masalah pencemaran alam di Puranakila. Dia mewarisi Mini Estet Puranakila daripada datuk sebelah ibunya semasa dia masih kecil.

Dengan bantuan Tuan Haji Syed Hassan dan Tuan Haji Syed Hashim, serta sokongan padu penduduk Puranakila, mereka membangunkan semula Puranakila Polimer. Tapak pelupusan sampah dijadikan kawasan pertanian yang subur, sisa organik diperoses semula menjadi baja, termasuk mengitar semula bahan plastik yang lain. Berkat kegigihan dan ilmu yang dikuasai, bukan sahaja Puranakila maju, malahan negara beroleh manfaat besar daripadanya.

Research Ecosystem
University Teknologi Malaysia UTM Nexus

Higher Institution Center of Excellence (HI-COE)

AMTEC INV WCC

Research Institute

IFE RISE IVESE ISI-SIR IHUMEN ISIIC

Center of Excellence (COE)

IVAT IFOG CAIRO CEE CACM ICA IBD

Service Entity

RMC UTM PRESS CCIN ICC PPMU UTM-ISI

DVCRI Office

Johor Bahru Kuala Lumpur DVCRI Profile

Get the latest news and events.

Share your thoughts.